Het Reizend Volkje                                                                                          

Deel 1: Zweden Noorwegen                                                                   

Jaartal 2015  sept.-okt.

 

Naar het hoge Noorden……..

Eindelijk was het dan zover……..onze voorbereidingen zijn getroffen, proviant is ingeslagen, de gehuurde camper (door ons tot “Hotel Lapponia” omgedoopt) hebben wij functioneel voor ons gebruik ingericht…onze hond Moos(Hovawart) heeft zijn plekje gekregen, de droom wordt realiteit…….er is zoveel over gedacht en gepraat…wij zijn er klaar voor en reizen  via Duitsland

>Denemarken> Zweden >Noorwegen op weg naar het hoge Noorden een reis volgen van ruim 8000 km om gewoon “ons ding “ te doen…..onze neuzen achterna te gaan…de eerste dagen is het km. vreten om tot de poolcirkel te geraken………toepasselijk klinkt onderweg de muziek van Rowen Heze   KILOMETERS-KILOMETERS-Kilometers tja het zijn er nogal wat………maar wij hebben 6 weken de tijd……niet jagen en geen stresss……gewoon genieten wat er op onze weg gaat komen.                                 

Na 4 dagen rijden en 3000 km verder van onze woonstulp bereiken wij de poolcirkel  66˝° NB en ZB, in het Zweeds gedeelte van Lapland, waar de midzomernacht wordt gevierd rond de 21e juni(de zon gaat hier dan niet onder!), waar winters zijn met temperaturen tot -40*, waar de Sami (Lappenvolk) hun rendieren hoeden, waar wij de mooiste herfst uit ons leven hebben mogen genieten in verschillende Nationale parken die wij hebben bezocht, waar ik mijn jongensdroom waar wil maken om hier te mogen vliegvissen ……mijn jachtinstinct wil nastreven…..de Thymus thymus (vlagzalm) wil bejagen……mijn “mannending” wil doen en mijn vrouw Karin (ik noem haar tijdens onze reizen “Wildernis-vrouwtje”) haar ding kan doen…..wandelen in de Fjells(hoogvlakten-toendra) rust kan vinden…en op haar manier geniet in de laatste wildernis van Europa.

Het is niet de bedoeling dat ik  een heel reisverhaal ga schrijven over alles wat op ons pad is gekomen, echter beperk ik mij tot enkele hoogtepunten die wil ik delen  om medevliegvissers/natuurliefhebbers te enthousiasmeren……. 

Na 4 dagen rijden wordt het tijd  om het stuur van “ hotel Lapponia” los te laten, onderweg ben ik onrustig geworden, zie de meren en rivieren, wij ruiken het hoge Noorden, voelen de frisse fjellwinden,

 

 genieten van uitgestrekte landschappen waar wij  uitrusten op  een aarde die begroeit is met allerlei mossen en dwergvormen van berken,

bessenstruiken…..en de nivale flora. Jokkmokk (29-08-2015)daar waar de Kerstman woont….Lapland (Lapland beslaat een deel van Noorwegen-Zweden en Finland). Nog 140 km naar Kvikkjokk, waar wij enkele dagen in  het Nationale park “Sarek” willen gaan genieten van enkele bergtouren, wakker worden in de vroege ochtenden met een temp. van -5 C, rendieren spotten, stap voor stap onze weg banen in de laatste wildernis van Europa- de delta Rappadalen. 

Hier vindt men rust, althans dat dacht ik…maar wordt onrustig, mijn hart klopt sneller als enkele dagen voorheen, mijn ogen speuren de waterkanten af, zoeken de insecten die voedsel vormen voor de Thymus Thymus, de koningin onder de vissen de Vlagzalm! Speurend langs de waterkanten zoek ik naar azende vissen….kringen op het water…..zoek mijn visplek…mijn jachtinstinctstaat op scherp……welke vlieg wil ik gaan presenteren???

Deerhair sedge?

 

Het water v.d rivier ( de Parlalalven) is kraakhelder, voorzichtigheid is geboden….kruipen en sluipen, zorgen dat mijn schaduw niet op het water wordt geprojecteerd…af en toe een rise….maar waarop? Niet op mijn Deerhair Sedge of Europa 12

Zoek in mijn vliegendozen…….gebruik een sedge met een vleugel van CDC…..maar wordt steeds geweigerd!!

 

 

We blijven nog enkele dagen in de regio van Jokkmokk, net over de grens van Sarek nationaalpark waar wij een superplekje gaan bewonen voor 2 dagen, naast de rivier, waar vlagzalmen stijgen,

 

“ Where i lay my head is my home”

 

Boven de stenen dam mag ik niet vissen…..hier hebben de Samen het alleenrecht…maar daar waar de rivier verder stroomt…heb ik mijn recht!!wat heet recht? Dankzij het kopen van een fiskekort voor 8,- euro/ dag koop ik mijn recht!maar geniet voor 1001 euri’s…… anders als de rivieren in midden Europa, waar dagprijzen de portomonaie snel uitputten.

 

Deze middag heeft succes opgeleverd op de Deerhair sedge, toch moet ik ook even vermelden dat ik niet begreep waarom ik zoveel missers had bij de aanbeten, worp na worp….even van te voren ging een mooie grote vlagzalm met mijn vlieg ervandoor…..rrrrrrrr ging de slip op de reel, een kort gevecht….foetsie …..fu.k , de volgende worp…..aanbeet…mis…volgende worp….mis….weer mis, bij controle v.d vlieg bleek dat mijn haak bij de spurter was afgebroken in de haakbocht….de vlieg was redelijk intact, dus is het regelmatig controleren v.d vlieg wel raadzaam…het was wel de juiste vlieg!

Eten en gegeten worden is voor vandaag mijn motto(zie afb.hierboven) net zo als de mens heeft ook de vis voedsel nodig, bij het slachtten bleek dat de dame in kwestie haar maaltje al op had…nu wij nog!

 

 

Wij zijn laat in het seizoen, de toeristen zijn spoorloos, niet dat in dit gebied veel toeristen vertoeven behoudens de vliegvisser en de natuurmens of wandelaar die van rust en ruimte houdt, die volledig selfsupporting moet zijn, de eerste kleine Landladen (een mini winkel waar je het broodnodige kunt kopen) is 80 km. van ons vandaan …ongeveer 2 uur rijden over gravelwegen, dus is plannen noodzaak om geen honger te hoeven lijden. Een ander voordeel is dat de muggen/knutjes niet meer aanwezig zijn hun nazaten zullen het volgende jaar weer het mensenbloed opzoeken.

 

Gelukkig heeft ons Laplandhotel een grote diepvries…..

Maar toch heeft het late seizoen ook een nadeel…op 15 sept. Wordt het  Orret(forel) seizoen gesloten vanwege de paaitijd, na deze datum mag er nog alleen op vlagzalm gevist worden.

Wij reizen door naar Abisko Nationaalpark 70 km ten westen van Kiruna om onze voetsporen te vermengen met de sporen van de rendieren die hier hun hun jaarlijkse trek houden van de groen grazige fjells, waar zij zich tegoed doen aan hun voedsel(mossen) om goed aangesterkt weer hun trek naar de lager gelegen dalen te ondernemen samen met hun herders de Samen.

 

Rendieren op de Fjell                                Samen zomer woning…

 

Stilte…..alleen de wind en de mooie uitzichten van de mooie fjells laten ons mijmeren, alles in een oogverblindend landschap, waar de natuur nog puur is, laten wij het dagelijks leven even achter ons.

Vanuit Abisko zetten wij onze reis voort naar de Lofoten(Noorwegen) een ander paradijs op de aardbol, waar wij deze eilandengroep doorkruisen in Hotel Lapponia om hier een totaal andere wereld te ontdekken als de nationale parken in Zweden(Sarek+Abisko)…..wij genieten er niet minder om!

 

De stad Solvaer op de Lofoten               Kabeljauw…groter als mijn gevangen vlagzalmen…..

 

De kaart v.d Lofoten met enkele souvenirs.

Met een ferry gaan wij weer terug naar het vaste land van Noorwegen (A – Bodo) alwaar wij de mooiste herfst uit ons leven mogen ervaren in Nordmark, reizend door scharlaken rood goudgeel gekleurde hoogvlakten, waar wij even de enige mensen zijn, ongerept en geen cultuurlandschap waar de stilte ons omringd, geen afval langs wegen en paden, waar de mens nauwelijks invloeden heeft achtergelaten behoudens enkele aangelegde wegen……

 

 

 

De rijwegen…..de betere dan wel te verstaan!

Wij reizen door…Kilometers…kilometers, bezoeken  de omgeving van

Hattfjelldalen en Femunden, wandelen en vissen…….rond de rivier de Rena.

 

 

Karin, mijn “wildernis vrouwtje” in haar domein.

 

De Lady….een ander “Wildernis vrouwtje”

 

 

Peddelen op de “Rena”                     mmhhh Arctic char uit onze diepvries

Onze reis loopt ten einde, althans de tijd! wij zijn moe en voldaan van alle mooie indrukken-invloeden en ontmoetingen met lieve mensen die wij tijdens onze reis hebben mogen leren kennen-de inmens mooie natuur en herfst hebben zich diep in ons genesteld, onze voedselvoorraad-hondenbrokkenwhiskey en energie raakt op…. Maar wij mogen nog 2.200 kmkilometers….Rowen Heze …wij sturen jullie ook naar huis……………….

 

Het “Reizend volkje” onderweg

 

Tips:

Literatuur: Lapland-Samen-Rendieren, reisverhalen

 

 

noot:

Tijdens onze eerdere bezoeken aan Noorwegen was het zeer gemakkelijk om een Fiskekort te kopen-bij ieder tankstation-Tourist information-winkelcamping of Landhandel……..tegenwoordig bestaat dit gemak bijna niet meer!!alles gaat  nu “pa Netten” oftewel via internet…..en als je geen bereik hebt heb je een probleem!dit hebben wij ervaren…….de meeste campings sluiten hun seizoen per 1 september, 

Info visvergunningen:

 Noorwegen: www.inatur.no/om/fiskekort

Zweden:

http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/publikationer/2013/Pages/fiskekor tbilaga-for-jokkmokkskortet.aspx